Seizoenskalender - juni

Aardappel grenaille De kleine aardappelen beetgaar stomen en dan presenteren op een afgeritst takje van laurier of rozemarijn, zo grijt de aardappel een fijn kruidensmaak en het is een origineel manier om het te serveren.
Artisjok Het is eetlustopwekkend en stimuleert lever en gal. Je eet artisjokken warm met een sausje naar keus of koud met vinaigrette. Ze zijn erg voedzaam en kunnen in combinatie met bijvoorbeeld een gebonden uiensoep en een feestelijk ijstoetje, een complete maaltijd vormen.
Asperges De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. Asperges bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer.
Bleekselder Bleekselderij, ook wel witte selder genoemd, is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan de bleekselderij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden. Het bevat vitamine B, C, zijer en mineralen en heeft een vochtafdrijvende werking.
Broccoli Broccoli kan warm of koud gegeten worden. Het is enkel lekker in een warme schotel. Het bevat heel wat vezels en stoffen die preventief werken tegen kanker.
Doperwt Erwtjes kan men blancheren (in koken water onderdompelen, zodat ze halfgaar of gaar worden), stomen of gewoon koken. Erwten hebben een zoetere smaak en ze bevatten vitamine C en B1, koolhydraten en ijzer.
Koolrabi Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Gekookt te bereiden zoals bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang zodat de smaak veel fijnder blijft.
Linzen Linzen zijn lekker in slaatjes, bij warme gerechten en in soep. Ze worden veel gebruikt in de Oosterse keuken. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en zijn goede eiwitten- en koolhydratenbron.
Maïs Hele gekookte maïskolven worden alleen met wat gesmolten boter en wat zout geserveerd. Gekookte maïskorrels kan je als groente eten of in een gemengde salade opdienen. Ze bevatten vitamine B en magnesium, bovendien zijn ze rijk aan belangrijke vezels.
Peultjes Deze kunnen vergeleken worden met de doperwt, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Peulen ontwikkelen namelijk vrijwel of helemaal geen vlies en kunnen daarom in jonge toestand al helemaal gegeten worden.
Prinsessenboon Kook of stoom de bonen eerst vooraleer ze verder te gebruiken. Je kan ze nadien nog even fruiten met wat ui. Boontjes zijn rijk aan vezels en vitamine C.
Raapsteel Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook al groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt.
Radicchio Roodlof wordt voornamelijk rauw gegeten omdat ze door koken haar mooie rode kleur verliest. Het heeft net als witloof een licht bittere smaak. Je kan roodlof op dezelfde wijzen bereiden als witloof.
Spitskool Spitskool is sappiger, lichter verteerbaar en volgens sommigen lekkerder dan witte kool. Je kan er wel prima zuurkool van maken.
Snijboon Kook of stoom de bonen eerst vooraleer ze verder te gebruiken. Men kan ze nadien nog even fruiten met wat ui. Bonen zijn rijk aan vezels en bevatten ijzer en vitamine C.
Tuinboon Je kan er vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken en deze pasta te binden met melk en room om er vervolgens plakjes van te maken en te bakken. Ze zijn rijk aan vitamine B en C.
Tuinkers Tuinkers heeft een uitgesproken en mosterdachtige smaak. Deze zorgt voor een pittig aroma in slaatjes en sauzen. Tuinkers is rijk aan vitamine C en A.
Venkel Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden, rauw is de smaak het sterkst. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Telkens kunnen de bladstelen gebruikt worden als garnering of smaakversterker.
Waterkers Waterkers is uiterst geschikt ter garnering van gerechten. De donkergroene, eivormige bladeren kunnen echter ook verwerkt worden in salades. In frankrijk wordt de 'cresson' vaak in sauzen en sopen verwerkt.
Aardbei Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. Ze zijn rijk aan vitamine C en vezels en bovendien zijn ze caloriearm. Ze bevatten koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en viamine B1 en B2.
Framboos Na voorzichtig spoelen kunnen rauw verbruikt worden. Ze smaken ook heerlijk in de vorm van moes, saus, of coulis bij ijs, pannenkoken of hartige bereidingen. Frambozen zijn vezelrijk, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.
Mango Mango's hebben een frisse smaak en zijn heerlijk in salades. Deze vruchten kunnen echter ook gebruikt worden bij de bereiding van sauzen, sorbets en bij vlees. Mango's zijn licht verteerbaar en bevatten vitamine C en A.
Watermeloen Meloenen smaken lekker fris, je kan deze uitlepelen of het vruchtvlees in stukjes snijden. Meloe is geschikt bij fruit- en andere salaatjes en bij voorgerechten (combinatie met gedroogde ham).